Ο κόσμος των μύθων και των παραδόσεων

Με το μύθο σε ολόκληρη την Ευρώπη

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο στόχος του προγράμματος είναι να διερευνήσει την ιστορία και τους μύθους όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα παιδιά από τα συμμετέχοντα σχολεία θα παρακινηθούν για να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, του Διαδικτύου κ.λπ....

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

1) Η προώθηση της εκπαίδευσης σε ξένη γλώσσα με την ομαδική εργασία μαθητών και δασκάλων

2) Η ενθάρρυνση της ομαδικότητας

3) Ο συντονισμός στις διάφορες δράσεις των μαθητών που ενώνονται από μια κοινή ιδέα.

Όσον αφορά στο σχολείο ως όργανο οι συνεδριάσεις του προγράμματος δημιουργούν τις ευκαιρίες για τους δασκάλους να ανταλλάξουν τις ιδέες, να συγκρίνουν και να αναλύσουν τις διδακτικές δεξιότητές τους, τις μεθόδους διδασκαλίας και τις τεχνικές τους, να μάθουν για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός σχολείου. Το πρόγραμμα είναι αποτελεί μια ευκαιρία για τα συμμετέχοντα όργανα από το τοπικό περιβάλλον να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις ιδέες.

Οι ενέργειες που αναλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα συνδέονται απόλυτα με την πραγματοποίησή τους. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να οριστικοποιηθεί μέσα σε 36 μήνες στα τρία ακόλουθα στάδια:

Πρώτο Στάδιο: Γνωριμία των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την αποστολή "αιφνιδιαστικών δεμάτων" στα οποία κάθε σχολείο παρουσιάζει το σχολείο, την πόλη, την περιοχή και τη χώρα του. Αποστολή επιστολών και προετοιμασία παρουσιάσεων για τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, Εθνικές γιορτές, σε κάθε χώρα. Ανακοίνωση και διενέργεια διαγωνισμού σχετικά με το λογότυπο του προγράμματος.

Δεύτερο στάδιο: Τα σχολεία θα εστιάσουν την προσοχή τους στη γνωριμία  της ιστορίας και των μύθων της κάθε χώρας. Κάθε σχολείο προετοιμάζει τους μύθους που συνδέονται με την ιστορία της χώρας. Παρουσίαση των μύθων (οι μαθητές θα παρουσιάσουν, θα ζωγραφίσουν, θα χορέψουν ή θα τραγουδήσουν).

Τρίτο Στάδιο: Δημιουργία ενός μύθου που θα περιλαμβάνει συνδυασμένα τα στοιχεία της ιστορίας και των τριών χωρών. Το τελικό προϊόν σχεδιάζεται να έχει τη μορφή βιβλίου και πολυμεσικής παρουσίασης.

Κατά τη διάρκεια και του κάθε έτους εκ των τριών του προγράμματος προγραμματίζονται  και οργανώνονται από μία συνεδρίαση σε κάθε ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία. Ο στόχος των συνεδριάσεων του προγράμματος είναι τα σχολεία να συνοψίσουν τι έχει επιτευχθεί ήδη, να αξιολογήσουν και να προγραμματίσουν λεπτομερώς τις μελλοντικές τους ενέργειες.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ασχοληθούν κατά τη διάρκειά του με ζωγραφιές, τραγούδια, γραπτές εργασίες, χορούς, θα δραματοποιήσουν παρόμοια θέματα στα πλαίσια της μουσικής τους εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής τους εκπαίδευσης, κάνοντας χρήση της Ελληνικής, της Αγγλικής, της Πολωνικής και Γαλλικής γλώσσας.

   

 

Συνεργαζόμενα

σχολεία

 

Δημοτικό Σχολείο Αδένδρου Ελλάδα

Δημοτικό Σχολείο Lobbes-  Βέλγιο

Δημοτικό Σχολείο Kozminek Πολωνία

(Συντονιστής Προγράμματος )

 
     
     

Δράσεις

 

2005-06

2006-07

2007-08

 
     
       

 

Οι περιπέτειες του Belgrepol

 
   

         
                   

           

 

Προγράμματα