ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

   
     

 

Νερό και λαογραφία
  
     

Το πρόγραμμα επιδιώκει να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία που δίνει ο άνθρωπος στην ύπαρξη του υγρού αυτού στοιχείου, στην επιρροή του σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του και πως αυτή αποτυπώνεται στα ήθη και έθιμά του και γενικά στην πολιτιστική του πορεία μέσα στο χρόνο.

 

 

Δραματοποίηση παραμυθιού

 
Επίσκεψη στο κέντρο Πληροφόρησης Χαλάστρας και ξενάγηση στο δέλτα του ποταμού Αξιού. Η επίσκεψη περιελάβανε παρακολούθηση διαφανειών σε ειδική αίθουσα του Κέντρου πληροφόρησης, ξενάγηση στον εκθεσιακό του χώρο και ενημέρωση με έντυπο υλικό που δόθηκε στους μαθητές
 

 

Επίσκεψη “παραμυθούς” στο σχολείο Συγκέντρωση παραμυθιών από τους μαθητές

 
  
 Ο “Ντούντουλας” είναι ένα έθιμο που το συναντάμε στο χωριό των Κυμίνων. Με αυτό οι γεωργοί παρακαλούσαν το Θεό να βρέξει, για να μεγαλώσουν τα σπαρτά τους. Μαζεύονταν όλα τα κορίτσια του χωριού, έφτιαχναν ένα σκιάχτρο και το στόλιζαν με φυτά. Έμπαιναν σε δυάδες, τα πρώτα κρατούσαν το “Ντούντουλα”. Χόρευαν και τραγουδούσαν  
Αποικόνηση παραμυθίών σε ζωγραφιές και comics.

 

Στον προβληματισμό μας, από πού έπαιρναν νερό οι κάτοικοι του χωριού μας στα παλιά χρόνια, αλλά και τι σκεύη χρησιμοποιούσαν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να δούμε τι υπήρχε παλαιότερα και τι από αυτά έχει απομείνει μέχρι σήμερα. Επισκεφτήκαμε, λοιπόν, το σπίτι του κυρίου Μιχάλη. Είδαμε το πηγάδι στην αυλή του, ενημερωθήκαμε για το πώς και πότε φτιάχτηκε και για τον τρόπο λειτουργίας του.

Στη συνέχεια είδαμε σκεύη και εργαλεία που υπάρχουν στην προσωπική του συλλογή και στην αυλή του. Αναγνωρίσαμε όσα ξέραμε, ρωτήσαμε για όσα δεν ξέραμε και τέλος φωτογραφίσαμε αυτά που είχαν σχέση με την καθημερινή χρήση του νερού παλαιότερα. (στάμνες, καζάνι, κανάτες, νεροκολοκύθες, παγούρια, σκάφη ρούχων κ.τ.λ.). Τέλος χρησιμοποιήσαμε μερικά απ’ αυτά και αναπαραστήσαμε μια σκηνή από την καθημερινή ζωή στα παλιά χρόνια.

 

Δημιουργία αντικειμένων από πηλό (ποτήρια, κούπες, κανάτες, στάμνες κ.τ.λ.) 

 

 
 
     
 

Η γιαγιά Θωμαή, προγιαγιά της μαθήτριας της τάξης Ελένης Ορμάνη, διηγείται στα παιδιά παραμύθια και ιστορίες από πολύ παλιά.

  

 

επιστροφή